Ikääntyvä bluffi

Tiukkaan pinttyneen kaupunkilegendan mukaan Turku olisi ikääntyvien ihmisten kaupunki. Tätä mantraa jaksavat eläkeläiset tai pian eläköitymässä olevat toistella kerrasta toiseen.

Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Niinpä pienet poliitikot kuvittelevat miellyttävänsä kaupungin suurimpia massoja nyökytellessään ikäihmisten tahtiin asiassa kuin asiassa. Vanhojen ihmisten Turku on kuitenkin ikääntyvä bluffi. Ikääntyvien, palveluistaan huolissaan olevien ihmisten väsytystaistelu todellisuutta vastaan on ollut niin tehokas, että valitettavan monen päättäjänkin pää on kääntynyt pois todellisesta väestörakenteesta.

Väärin! Yrittäkää miellyttää nuoria. Tilastojen mukaan Turku on nuorten ikäluokkien kaupunki. Tämä on fakta. Turun suurimmat ikäluokat löytyvät nuorista opiskelevista ikäluokista. Eläkeläiset tarvitsevat kiistämättä palvelunsa, mutta niin tarvitsevat nuoretkin. Etenkin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen suunnalta on kantautunut huhuja vastakkainasettelusta nuorten ja eläkeläisten palvelujen välillä. Ei sen niin pitäisi mennä. Toivottavasti huhut ovat perättömiä. Rakkaat päättäjät, jos  valinta on kuitenkin tehtävä näiden kahden ryhmän välillä, valitkaa seuraavalla kerralla nuoret.

Nuorten palveluissa ennaltaehkäisy on avainsana. Suurin hätä on mielenterveyspalveluissa. Riittävä resurssointi ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin vapauttaa vähintään saman verran panoksia myöhempien, yleensä huomattavasti kalliimpien ja vaikeammin hoidettavien, ongelmien hoidosta. 

Pullantuoksuiset mummot ja kaskuja iskevät papat ovat hellyyttäviä huolineen. Samoin päiviä eläköitymiseensä laskeva opettaja on vakuuttava julistaessaan totuuttaan ikääntyvästä Turusta. Mutta bluffi se on pullantuoksuinenkin bluffi.

(kirjoitus on julkaistu myös Turun Sanomien nettisivuilla Kampukselta kajahtaa -blogissa)