Ideoiden puolesta, hölmöläisyyttä vastaan

Asetun ehdolle TYYn eli Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa. Haluan osallistua ylioppilaskunnan kehittämiseen myös tulevan kahden vuoden aikana. Siksi pyrin edustajiston jäseneksi.

Joku voi pitää edustajistoa turhanaikaisena tarinakerhona, tärkeilevien pikku opiskelijapoliitikkojen pönötysunien täyttymyksenä tai minä muuna vähättelemisen arvoisena instituutiona hyvänsä. Totuus on kuitenkin, että edustajisto on yksiselitteisesti mahtavin ja vaikutusvaltaisin päätöksentekoelin nimenomaan edustajiston päätösvaltaan kuuluvissa asioissa.

Edustajisto vaikuttaa, vaikka vain pikkiriikkiselläkin tavalla, jokaisen yliopisto-opiskelijan elämään. Edustajisto päättää pakollisen ylioppiskunnan jäsenmaksun suuruudesta sekä siitä, mihin nuo opiskelijoiden vähät varat käytetään. Edustajisto määrittelee, mitä palveluita ylioppiskunta tuottaa ja miten se ne tuottaa. Lisäksi edustajisto päättää viime kädessä siitä, mitä opiskelijat haluavat yliopistolta, YTHS:ltä tai vaikkapa Turun kaupungilta. Edustajisto siis kokoaa yhteen tuhannet mielipiteet ja leimaa ne virallisiksi koko ylioppilaskuntaa edustaviksi kannoiksi tai linjoiksi.

Itse haluan olla edustajistossa kehittämässä ylioppilaskunnasta tehokkaammin taloudellisia resurssejaan käyttävää, linjakkaampaa ja paremmin ihan tavallista opiskelijaa palvelevaa edunvalvontaorganisaatiota. Ylioppilaskunta ja laajemmin koko ylioppilasliike näkyy liian usein ei-liikkeenä, joka kannanotoissaan ”pöyristyy” tai ”vastustaa”. Haluan omalta osaltani varmistaa, että TYY tulee palauttamaan ylioppilasliikkeen y-liikkeeksi, joka avaa ajatuksiaan sanojen ”kehittää” tai ”ideoi” kautta.

Onpa edustajisto sitten mahtavuutta ja glamouria tai ei, haluan olla siellä puolustamassa ideointia ja luovuttaa kaikkea tylsämielisyyttä ja hölmöläisyyttä vastaan.