Maksuton koulutus on paremminvointivaltion olennainen osa


Koulutuspolitiikka elää ainaisessa muutoksessa. Jokainen opetusministeri haluaa saada merkkinsä maailmaan ja piirustuksensa historiankirjoihin. Ja hyvä niin. Maailma muuttu ja muutosvauhdistaan huolimatta koulutuspolitiikka laahaa aina hiukan perässä. Lopuillaan olevalla hallituskaudella mullistuksia on koettu etenkin korkeakoulujen saralla. Yliopistolain muutosten täytäntöönpano ja sisäänajo jatkuu vielä pitkään seuraavallakin hallituskaudella. Muutosvastarinta on ollut huimaa, ehkä jopa vainoharhaista. Muista uudistuksista esiinnoston ansaitsevat ensi syksynä alkavat kokeilut tiettyjen koulutohjelmien maksullisuudesta. Kokeilut ovat aihuttaneet närästystä, ehkä jopa pelkoa, monella suunnalla.

Suomalaisen korkeakoulupolitiikan tavoitteena on ministeristä rippumatta oltava maailman paras korkeakouluopetus, laadukas ja kattava perustutkimus sekä kansainvälisesti huomionarvoinen huippututkimus. Kaikille maksuttoman koulutuksen myötä saavutettu yleinen korkea koulutustaso on Suomen paras kilpailuvaltti kansainvälistyvässä maailmassa.

Hyvinvointiyhteiskunnan tärkein peruselementti on kouluksen maksuttomuus. Maksuttomuus tulee olemaan myös paremminvointivaltion rakennustalkoiden ollennainen osa. Maksuttomuus takaa mahdollisuuksien tasa-arvon kaikille suomalaisille ja avaa kansainvälisten opiskelijoiden myötä mahdollisuuksia muun muassa ns. kotikansainvälistymiseen sekä auttaa rakentamaan nykymaailmassa kilpailukyvyn kannalta elintärkeitä kansainvälisiä verkostoja.

Joidenkin sulkeutumispopulistien huolenaiheena on ollut ulkomaisten opiskelijoiden livahtaminen pois maasta heti ilmaisen koulutuksensa hankittuaan. Mikäli joku harvoista ulkomaisista opiskelijoistamme sattuu nostamaan kytkintä heti tutkinnon saatuaan, tuskin hän sentään samalla hetkellä unohtaa kolme-seitsemän vuotta elämästään sekä tuona aikana hankkimat ystävät ja kontaktit. Ei unohda, vaan hänestä me saamme vilpittömän puolestapuhujan, hyvän kauppakumppanin tai ainakin alitajuisen sympatiseeraajan. Todellisuudessa jokainen kouluttamamme ulkomaalainen on paras mahdollinen vienninedistäjä tai markkinointilähettiläs, jonka Suomi voi saada. Maksuttoman koulutuksen panos-tuotos suhde on kiistatta loistava sekä suomalaisten kuin kaikkien muiden opiskelijoiden osalta.