Yritysvaikutusten arviointia ja parempia hankintoja


Tänään järjestettiin Varsinais-Suomen yrittäjät ry:n elinkeinoseminaari. Seminaarissa etujärjestö esitteli jäsenilleen ja kuntapäättäjille tavoitteitaan seuraavalle valtuustokaudelle. Yrittäjäjärjestölle kuntavaalit ovat vaikuttamisen kannalta jopa merkityksellisemmät kuin eduskuntavaalit.

Tilaisuuden avannut Varsinais-Suomen yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter sekä hänen jälkeensä puheenvuoron käyttänyt Suomen yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala avasivat järjestön vaalitavoitteita. Tavoitteista esiin nostettiin hankintaosaamisen parantaminen kunnissa, yritysvaikutusten arviointi osana päätöksentekoa sekä Kujalan puheenvuorossa eritoten sosiaali- ja terveystoimen palvelujen avaaminen markkinoille.

Järjestön tavoitteissa näkyy selkeästi kaksi päälinjaa. Ensinnäkin perinteinen elinkeinopoliittinen näkökulma siihen, miten kunta voi olla yritysten kannalta vetovoimainen sujuvan kaavoituksen, toimivan päätöksenteon sekä hyvän infran avittamana. Toinen puoli tavoitteista korostaa markkinoiden tuomaa lisäarvoa veronmaksajille palveluntuotannossa.

Perinteisessä elinkeinopolitiikassa kasvun on katsottu nojaavan instituutioihin, suuriin yrityksiin ja julkisen vallan tukeen. Yrittäjyyden professori Jarna Heinonen  kertoi puheenvuorossa, että näin ei enää ole. Tätä ajatusta itse jatkaen, kasvu syntyy nykyisin pienistä- ja keskisuurista yrityksistä, start-upeista ja parin hengen nyrkkipajoista. Siksi menestyvälle kunnalle ei riitä, että otetaan huomioon vain yksi patruuna tai pörssiyhtiö. Kuntaan on luotava yleisesti yritysmyönteinen ilmapiiri.

Kunnat ovat hankinnoillaan merkittäviä asiakkaita lukuisille yrityksille. Hankintaosaaminen kunnissa on usein retuperällä. Turussakin siinä  on varmasti parantamisen varaa.  Parantamalla hankintaosaamista, ottamalla käyttöön lain mahdollistamia dynaamisia hankintamenettelyjä sekä tekemällä hankinnoista sellaisia kokonaisuuksia, että pienetkin yrityksen pystyvät osallistumaan kilpailutuksiin luodaan kuntaan  toimivat palvelumarkkinat sekä yrityksille paremmat toimintamahdollisuudet. Tätä kautta syntyy kasvua ja hyvinvointia.

Professori Heinosta lainaten menestyvät yritykset luovat kuntaan työllisyyttä, talouskasvua sekä toimivien hankintojen kautta kustannustehokkaita palveluita. Etujärjestöjä täytyy kuunnella tietty suodatin päällä, mutta tänään kuultiin monta kaikille tärkeää tavoitetta.